1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Пролетното преброяване на дивеча в Кюстендил и региона не е показало отклонение от досегашните показатели

Пролетното преброяване на дивеча в Кюстендил и региона не е показало отклонение от досегашните показатели

Снимка:

Таксацията е извършена на 34 вида дивеч

Пролетното преброяване на дивеча в Кюстендил и региона не е показало отклонение от досегашните показатели. Това отчитат от Регионалната дирекция по горите. Данните са обобщени и изпратени към изпълнителната агенция, където ще бъде одобрен планът за ползване на дивеч в следващ период.

Таксацията е извършена на 34 вида дивеч. Сред тях животни с ловно стопанско значение и защитени видове. За едрите животни преброяването е извършено върху цялата площ на дирекцията, която е от 240 хиляди хектара горска територия, а за дребния дивеч на опледелени пробни площи.

Общо за Регионалната дирекция по горите в Кюстендил резултатите за сърната и дивата свиня показват най-малка разлика в сравнение с предходната година, около 1%. За държавните ловни площи благодордният елен за цялата страна е между 15 и 20  хил. бройки. Методите за таксирането са подбирани според видовете животни – за едрия дивеч върху цялата площ, за дребния на определени пробни площи, като е съобразена и конфигурацията на терена.  Резулатите сочат малки отклонения. 

И през тази година основна задача на ловните стопанства и Регионалната дирекция по горите в Кюстендил ще бъде борбата с бракониерите. За по-добър контрол дружинките в Кюстендилско са създали вътрешни отряди за опазване на горските територии.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.