1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проведе се първото заседание на работната група за Националната горска инвентаризация

Проведе се първото заседание на работната група за Националната горска инвентаризация

Председател на работната група е инж. Димитър Баталов

Проведе се първото заседание на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министъра на земеделието и храните, която да обсъди и предложи методика и организация на процеса по извършване на Националната горска инвентаризация.

Участниците, присъствено и онлайн, дискутираха предложената методика, изготвена във връзка със Споразумение между Министерство на земеделието и храните и Международната банка за възстановяване и развитие. Обсъдиха се и вариантите за организация на процеса по извършване на Националната горска инвентаризация и изпълнението на съответните дейности. 

Председател на работната група е инж. Димитър Баталов – главен секретар на Изпълнителна агенция по горите, като тя включва експерти от Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Министерство на околната среда и водите, Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян, Държавно горско стопанство – Буйновци, представители на Лесотехнически университет, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Участниците, ползвайки чуждестранния опит и отчитайки спецификите у нас, направените проучвания и теренна  работа ще предложат  залагането на оптимален брой пробни площи и показатели за извършване на необходимите изследвания за прецизното изработване на Националната горска инвентаризация, която е изключително важна за страната ни. Тази инвентаризация ще допринесе за по-адекватната оценка на състоянието на горите и динамиката на горските ресурси за целите на стратегическото планиране и устойчиво управление в сектора. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.