1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проведено беше обществено обсъждане на плана за управление на ДПП „Шуменско плато“

Проведено беше обществено обсъждане на плана за управление на ДПП „Шуменско плато“

Настоящият План за управление е в сила от 2011 година

Изпълнението на плана за управление на Дирекция на природен парк „Шуменско плато“ беше представен пред заинтересовани институции и организации. Планът за управление е документ, който поставя основите и идеите за развитие на защитената територия, регламентира режимите и поставя цели на управление за десетгодишен период. Основавайки се на тези стратегии, програми, дейности и други механизми за ефикасно управление на територията, са определени ползванията и ползите за населението.

Настоящият План за управление е в сила от 2011 година. Обобщените данни по изпълнението показват, че са изпълнени основните цели, заложени в документа.  Тези цели са: опазване, поддържане и възстановяване на биологичното и ландшафтно разнообразие и приоритетни природни местообитания и видове с консервационна стойност, устойчиво ползване на природните ресурси, предоставяне на възможности за природозащитно образование и интерпретация и туризъм.

За периода 2011 г. – 2023 г. са реализирани проекти, чрез които са изградени туристически маршрути, места за отдих, специализирани пътеки. Построени са Летен информационен център, Административен център, Обсерватория, буферна сграда и облагородяване на пещера „Бисерна“. Реализираните проекти и дейности с външно финансиране са на обща стойност 5 683 680 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.