1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проверките на ИАРА продължават

Проверките на ИАРА продължават

След масирана проверка от водата на яз. Искър бяха извадени 450 м бракониерски хрилни мрежи

Бургас

На територията на отдел „Рибарство и контрол“ (РК) Бургас се извършват масирани проверки в магазинната мрежа, за бракониерски риболов в Бургаско езеро и язовир „Мандра“, както и проверки по пристанищата – при разтоварване на риболовните кораби.

  • Част от проверките в магазинната мрежа се извършват съвместно с инспектори от БАБХ, а от СЛР „Лебед“ ни оказват съдействие при проверките по езерата. Само за предходната седмица справката е следната:

  • Три проверки по езерото Вая с извадени от водата хрилни мрежи с обща дължина 9 800 метра.

  • Три проверки по язовир „Мандра“ с извадени от водата хрилни мрежи с обща дължина 6 500 метра. Уловената в мрежите риба в някои от случаите е върната във водата, а в други – дарена на Домашен социален патронаж, община Бургас.

Извършени са и седем проверки на пристанища – в Царево, Созопол и Несебър, при разтоварване на риболовни кораби, както и една проверка на мидена плантация в Созопол.

  • По търговската мрежа са извършени общо 16 проверки – основно по магазини в Бургас, но и в Царево, Созопол, Поморие и Несебър. Не са констатирани нарушения на ЗРА.

Заловени са бракониери, превозващи риба без документи за произход и документ за регистрация на специализирано превозно средство. На нарушителите е съставен акт за установяване на административно нарушение.

 Варна

В отдел РК Варна се извършват ежедневни проверки по рибни магазини, рибопреработвателни предприятия, рибни ресторанти, вътрешните водоеми и търговската мрежа в обл. Варна, съвместно с ОДБХ – Варна и Метрология – Варна. Към момента няма установени нарушения.

Враца

През изминалите дни инспекторите от отдел “Рибарство и контрол” град Враца извършват проверки в:

  • търговската мрежа на градовете Оряхово и Козлодуй,

  • на река Дунав в района на Оряхово и Козлодуй,

  • на пазари в селата Хърлец и Бутан, община Козлодуй,

  • река Огоста в района на с. Бутан,

  • търговска мрежа в град Мездра, гр. Бяла Слатина (съвместно с ОДБХ – гр. Бяла Слатина)

  • търговска мрежа и кооперативен пазар в град Враца (съвместно с ОДБХ – град Враца), пазар в град Роман,

  • река Ботуня в района на гр. Криводол, с. Ракево, с. Краводер, с. Пудрия (община Криводол),

  • рибовъдни стопанства в с. Попица и с. Буковец (община Бяла Слатина),

  • река Искър в района на гр. Роман, с. Радовене, с. Кунино (община Роман).

Съставени са протоколи от проверките. Не са констатирани нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите.

Габрово

На 04.12.2014 г. на територията на област Габрово са извършени следните проверки:

  • Проверени са пет броя временни обекти за продажба на жива риба в общините Дряново, Севлиево и Габрово, съставени са 5 КП.

  • Извършени са проверки в търговската мрежа в гр. Севлиево, съставени са 2 КП;

  • Проверени са две рибовъдни стопанства на територията на община Севлиево, съставени са 2 КП.

  • Проверени са три броя микроязовири на територията на община Севлиево, съставен е 1 КП.

До приключване на проверките нарушения по ЗРА не са констатирани. Проверките на територията на община Дряново са извършени съвместно с РУ “Полиция” – Дряново.

Добрич

В гр. Добрич инспектори от ИАРА гр. Добрич, съвместно с инспектори от ОДБХ гр. Добрич извършиха проверки на търговски обекти в района на централния пазар на града. Извършени са 4 инспекции, съставени са 4 КП. Нарушения не са констатирани. В крайморските градове на отдел Добрич – Балчик, Каварна и Шабла инспекторите на ИАРА, отдел Добрич са извършили проверки на 8 обекта в това число търговски обекти, пристанища, както и фрапиращи места за незаконна търговия с риба. Нарушения не са констатирани.

Кюстендил

На 03.12.2014 началник отдела и инспекторите от отдел “РК” Кюстендил извършиха проверка на 6 търговски обекти в гр. Кюстендил и в гр. Дупница. Съставени са 6 бр. констативни протоколи. Проверени са складове на едро, рибен ресторант и магазини за риба. Продава се замразена скумрия, замразена бяла риба и прясна риба – шаран, толстолоб и пъстърва. Не са установени нарушения по ЗРА.

София област – Самоков

След масирана проверка яз. Искър и магазинна мрежа в гр. Самоков бяха извадени от водата на язовира 450 м. бракониерски хрилни мрежи и 30 кг. риба от вида платика и каракуда, която ще бъде дарена.В магазинната мрежа не бяха открити нарушения.

Смолян

На 02.12.2014 г. са проведените инспекции на обекти за търговия на едро и дребно с риба и рибни продукти на територията на отдел “РК”  - Смолян , както следва:

  • Рибовъдно стопанство „Рея Фиш”

  • РС ДЛС ”Извора”

  • РС ”Агротексим”

Не са установени нарушения по ЗРА.

Стара Загора

През изминалото денонощие инспектори от отдел РК гр. Стара Загора осъществиха планова нощна проверка в района на язовир Копринка. Извършени са обход и наблюдение относно спазване разпоредбите на ЗРА по суша в местностите Острова, Голяма Гюрля, при Садките, както и на пресевните при община Павел Баня. Нарушения не са констатирани. Извършени са и серия контролни проверки на обекти от търговската мрежа за продажба на риба и рибни продукти в община Чирпан и гр. Стара Загора, при които също не са констатирани нарушения. Съставени са общо 7 броя констативни протоколи, удостоверяващи моментното състояние на проверяваните обекти. Проверките от инспекторите на отдел „РК” гр. Стара Загора започнаха в 9.00 часа и продължиха след определено време до 22.00 часа. Акциите по търговската мрежа се осъществиха със съдействието на ОДБХ гр. Чирпан.

Ямбол

И на 3-ти декември служителите на отдел РК Ямбол извършваха масирани проверки за нерегламентирана продажба на жива риба по обходните пътища на град Ямбол. Не са констатирани нарушения. Проверени са и обекти на търговската мрежа на гр. Ямбол и 3 рибовъдни стопанистваната територията на община Тунджа. Съставените констативни протоколи са 4.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.