1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Раздадоха награди за най-изявените лесовъди и служители по контрола на официалното откриване на Седмица на гората

Раздадоха награди за най-изявените лесовъди и служители по контрола на официалното откриване на Седмица на гората

Честито на наградените!

В Лесотехническия  университет официално беше открита Седмица на гората – 2022 г. В тържествената атмосфера на това изключително важно за хората, работещи в горската система събитие, гости и участници бяха депутати от 47-то Народно събрание на Р България, Министерство на земеделието, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите, Лесотехническия университет, Института за гората при БАН, Съюз на лесовъдите в България, директори на държавни горски предприятия, регионални дирекции по горите, горски и ловни стопанства,  дирекции на природни паркове, лесозащитни и семеконтролни станции, браншови и синдикални организации, асоциации, бивши и настоящи служители в горските структури, студенти и др. 

lesovadi-sedmica-nagorata-nagradi-agrobg

Приветствия към лесовъдската колегия и хората, стопанисващи и опазващи българските гори, към академичната общност и всички приятели на българската гора отправиха г-н Пламен Абровски – председател на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите, г-н Иван Христанов – зам.-министър на земеделието, г-н Даниел Петров – зам.-председател на парламентарната комисия, проф. Иван Палигоров - председател на СЛБ и инж. Филип Ковашки – и.д. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. 

„Изключително развълнуван съм, че сме точно тук в Лесотехническия университет, където всички ние сме получили първите си уроци по лесовъдство, сред нашите преподаватели и сред бъдещото поколение лесовъди. Сякаш днешната ситуация повече от всеки друг път изисква онова обединение, което е мотивирало нашите предшественици за масовите залесявания, дали началото на днешния празник“, подчерта инж. Филип Ковашки. „Надзор на лесовете", както се е наричал първият самостоятелен горски сектор, с който се поставя началото на държавната горска служба в България, винаги ще има. И винаги ще има хора, всеотдайни, отдадени на професията, които заслужават нашето признание, благодарност и уважение!“, допълни инж. Ковашки като честити на горските служители Седмицата на гората и им пожела много здраве и успешни делници!

На националното откриване на Седмица на гората по традиция се връчиха наградите на най-изявените лесовъди и служители по контрола върху дейностите по опазването на горските територии за 2021 година. 

Носител на приза „Лесовъд на годината” е инж. Цветко Водев – зам.-директор на Регионална дирекция по горите – Пазарджик.

Подгласници на „Лесовъда на годината“ са:

инж. Стефка Димитрова – старши лесничей в Държавно ловно стопанство Осогово при Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград; 

инж. Ангелина Янева – зам.-директор на Държавно горско стопанство Провадия при Североизточно държавно предприятие гр. Шумен; 

инж. Антони Тодоров – зам.-директор на Държавно горско стопанство Маджарово при Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен. 

Наградата „За цялостен лесовъдски принос” получи д-р инж. Любчо Тричков.

Носител на приза „За значителен принос за популяризиране и повишаване на имиджа на лесовъдската професия“ е инж. Стефан Шулев – директор на Национална професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ гр. Велинград  

С „Почетна награда за дългогодишна служба в полза на българската гора“ е удостоена инж. Цветанка Милошева-Савова – бивш служител на Държавно горско стопанство Радомир.

С призовете „Лесовъд на годината – 2021 г.“ се удостояват посмъртно Антон Гръбчев и Валери Димитров, загинали при гасенето на горски пожар край санданското село Петрово.

В категория „Служител по контрола върху дейностите по опазването на горските територии“ за 2021 г. първа награда получи Красимир Кайряков - старши специалист горски инспектор в Регионална дирекция по горите Берковица. 

Носител на втората награда  е Живко Жеков - главен специалист горски инспектор в Регионална дирекция по горите Пловдив;

Трети е Чавдар Стоилов – главен специалист горски инспектор в Регионална дирекция по горите Кърджали.

Честито на наградените!

Първият ден от празника на лесовъдската колегия – Седмица на гората завърши със символично залесяване.

zalesqvane-sedmica-na-gorata-ltu

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.