1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. РДГ-Пловдив организира състезание по улов на риба за деца до 10 години

РДГ-Пловдив организира състезание по улов на риба за деца до 10 години

Събитието се проведе в навечерието на официалното откриване на Седмица на гората – 2012

Регионална дирекция по горите – Пловдив организира състезание по улов на риба за деца до 10 години. Събитието се проведе в навечерието на официалното откриване на Седмица на гората – 2012 и във връзка с тазгодишното мото на инициативата „Гората за децата”.

„Заедно с поколенията расте и гората. Каква природа, каква гора, какви реки и язовири ще оставим на децата ни - това е отговорност на самите нас", заяви инж. Пенчо Дерменджиев, директор на РДГ-Пловдив при откриването на състезанието. "Не винаги съзнаваме с какво ни е дарила природата, какви красоти и богатства има тя, разбираме това, когато ги загубим”, заяви още той. Дерменджиев призова към изграждане на екологична култура у децата още от най-ранна детска възраст и възпитание в посока на уважение и отговорност към растителния и животинки свят.

Надпреварата за малчуганите се проведе на водоем “Кандиро“ - с. Войводиново, община Марица, област Пловдив. Близо 20 деца от цялата страна си оспорваха приза за улов на най-голяма риба. Категориите бяха две – улов на най-голяма риба при момичетата и при момчетата.

Седемгодишният Лазар Джупаров от София показа завидни риболовни умения и пребори конкуренцията, като улови 9-килограмов бял амур. За изваждането му от водоема помогна и бащата на младия рибар, тъй като уловът се оказа голям почти, колкото малчугана. Без всякакво съмнение Лазар спечели първо място. Празникът се оказа двоен за него, тъй като същия ден той празнува и своя рожден ден. Без всякакво притеснение победителят разказа, че обича риболова и от 4-годишен го практикува, като спомена и за други свои постижения: 143-сантиметров костур, уловен на язовир "Въча" и 2-килограмов шаран. Малкият Лазар обаче сподели, че обича също ски спорта и колоезденето.    

Подгласници при момчетата станаха Ивайло Костов с улов на шаран и каракуда с общо тегло близо 3 килограма и Николай Дерменджиев, на чиято въдица се хвана 1,5- килограмова каракуда.

Момичетата също не отстъпиха на своите съперници и се представиха достойно. На първо място се класира Алис Димитрова, чиято риба тежеше 1 кг, следвана от Мария Капушева и Александра Януцева.

Естествено имаше и награди за запалените любители на спортния риболов. Експертите от РДГ-Пловдив бяха подготвили изненади за малчуганите и им пожелаха да продължават да демонстрират сериозните си риболовни умения и за в бъдеще, като хващат все повече и по-големи шарани на въдиците си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.