1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Риболовна мрежа осигурява „маршрути“ за евакуация на защитени видове риба

Риболовна мрежа осигурява „маршрути“ за евакуация на защитени видове риба

Това е възможно чрез въвеждане на набор от подсилени пръстени в трала

Рибовъдството в глобален мащаб е остро засегнато от климатичните промени и прекомерния риболов. Ето нещо ново в тази област: „SafetyNet“, носител на наградата Дайсън за тази година, е риболовна мрежа, която спомага за намаляване на прекомерния риболов, предлага по-добър избор на рибни видове, дори намалява употребата на гориво и вредното влияние върху морското дъно.

Чрез въвеждане на набор от подсилени пръстени в трала (системата може да се модифицира за съществуващите тралове) SafetyNet гарантира, че отворите остават отворени, дори когато мрежата се влачи през водата. Това позволява на по-малките риби да избягат, преди мрежите да бъдат вдигнати на повърхността. Тъй като рибите често не могат да видят мрежата и не разбират, че са хванати в капан, то пръстените са осветени или с помощта на батерия, или чрез вградена турбина, която се върти, докато траловете се носят, зареждайки светлината, докато корабът се движи.

Но SafetyNet осигурява нещо повече от „маршрути“ за евакуация за дребните риби. Системата също така повдига трала от дъното на океана, което означава, че риболовните операции няма да нанасят толкова много щети на морското дъно. Освен това по този начин се намаля разходът на гориво – поради по-ниското триене, пише greentech.bg.

Не на последно място системата също така разпознава и отделя видовете въз основа на тяхното поведение под стрес – с помощта на разделящ панел. Треската, например, която е особено застрашен вид, плува надолу, когато се усети, че е в капан. Затова умната мрежа осигурява път за бягство за тези риби, за разлика от други видове, които са налични в изобилие.

“Гардиън” съобщава, че дизайнерът на SafetyNet Дан Уотсън ще се използва 10-те хиляди лири награда, за да продължи да разработва широк спектър прототипи и да финализира правителствените тестове на изобретението си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.