1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Рибовъдна ферма за над 2,2 милиона лева ще бъде изградена на язовир „Рапонкьов бряг”

Рибовъдна ферма за над 2,2 милиона лева ще бъде изградена на язовир „Рапонкьов бряг”

Снимка:

Средствата са осигурени по Оперативна програма „Рибарство”

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и компания „Каро Трейдинг” ООД от гр. София подписаха договор на обща стойност 2 248 612 лв. по проект за изграждане на рибовъдна ферма по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проектното предложение е в размер на 1 349 167 лв. Мястото на инвестицията ще бъде в акваторията на язовир “Рапонкьов бряг”, землището на село Сливовик, община Медковец.

Рибовъдната ферма ще бъде разделена на язовирно стопанство и садково стопанство. Четиринайсет садки ще бъдат разположени в по-дълбоката част на язовира и ще се използват за развъждане на аквакултури. За по-пълноценното използване на биологичния капацитет в язовира ще се правят смесени и добавъчни посадки. В малките язовири шаранът за консумация ще се отглежда в поликултура с растителноядни риби.

От „Каро Трейдинг” ООД предвиждат производство и реализация на шаран,  пъстър толстолоб и бял амур. Срокът за изпълнение на проекта е осем месеца. След реализацията му бенефициентът ще осигури три нови работни места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.