1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Румъния дава 500 млн. евро за залесяване

Румъния дава 500 млн. евро за залесяване

Схемата ще допринесе и за стратегическите цели на ЕС, свързани със зеления преход

Румънската схема за държавна помощ в размер на половин милиард евро, предвидена за залесяване, получи одобрението от Европейската комисия. Парите ще бъдат предоставени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а мярката е част от стратегията на Румъния за гарантиране на опазването на горите и биоразнообразието. Схемата ще допринесе и за стратегическите цели на ЕС, свързани със зеления преход.
 
По думите на Маргрете Вестагер, която в Комисията отговаря за политиката на конкуренцията, схемата от 500 милиона евро ще позволи на Румъния да създаде нови горски зони. Тези гори ще допринесат за предотвратяване на ерозия и наводнения, ще помогнат за почистването на въздуха и ще се борят с изменението на климата. Мярката не само ще допринесе за целите на "Зелената сделка" на Европейския съюз, но и ще подкрепи икономическото развитие на селските райони в Румъния.
 
Схемата, която ще продължи до 30 юни 2026 година, е насочена към подпомагане на собствениците на земеделски земи, подходящи за залесяване и създаване на нови горски площи.
Подкрепата ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства на частни и публични собственици на земи, включително общини, както и техните сдружения. За да се възползват от помощта, собствениците трябва да създадат горски площи от най-малко половин хектар или горски пояси, т.е. редици дървета и храсти за защита на земеделските земи от ветрова ерозия и суша, с площ от най-малко 1 декар. Освен това бенефициарите трябва да гарантират, че земята, върху която са засадени горите, е подходяща за залесяване. И накрая, залесяването трябва да бъде извършено в съответствие с проектен план, одобрен от румънската горска охрана, в който се описват видовете дървета и храсти, които ще бъдат засадени, както и гъстотата на насажденията. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.