1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. С представители на национални ловни съюзи и ловни сдружения в обхвата на РДГ – София беше обсъдена Концепцията за развитие на ловното стопанство в България

С представители на национални ловни съюзи и ловни сдружения в обхвата на РДГ – София беше обсъдена Концепцията за развитие на ловното стопанство в България

Основната тема, която беше дискутирана бе ловните и ловностопанските райони на дружините и сдруженията

По инициатива на директора на Регионална дирекция по горите – София инж. Стоян Тошев се проведе обсъждане на изготвената от работна група, назначена от министъра на земеделието, храните и горите, Концепция за развитие на ловното стопанство в България.  На срещата присъстваха доц. Христо Михайлов и проф. Нино Нинов – основни автори на Концепцията, представители на Изпълнителна агенция по горите и РДГ - София, на Български ловно-рибарски съюз, председателите на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и на ловни сдружения в обхвата на дейност на Регионална дирекция по горите – София.

Доц. Христо Михайлов представи главните насоки, заложени в концепцията, основата на която е регалната система. Той наблегна на необходимостта от квалифицирани кадри, въвеждането на електронна система за регистрация на издадените ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч, извеждането на лова на по-високо йерархично, адаптивно управление с поставени краткосрочни цели. 

Основната тема, която беше дискутирана бе ловните и ловностопанските райони на дружините и сдруженията. Доц. Христо Михайлов обясни, че според заложеното в Концепцията, ловните райони, като райони за ловуване на дружините, няма да бъдат променяни. Прието бе текстовете, свързаните с границите на ловните и ловностопански райони в Концепцията да се конкретизират, обяснят и обсъдят.

Изтъкнато бе, че Концепцията е основата за развитие на ловното ни стопанство. Нужно е по-широко обсъждане, защото нейната задача е да начертае пътя. За постигнати целите, заложени в Концепцията следващата стъпка е изготвянето на стратегия. Изпълнението на заложените политики и дейности, които ще бъдат в основата на ново ловно законодателство, ще доведат до по-доброто стопанисване на дивеча за увеличаване и подобряване на дивечовите популации,  отчетност и контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.