1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Съвместна акция на екоинспекцията в Пазарджик предотврати незаконна сеч в резерват “Купена”

Съвместна акция на екоинспекцията в Пазарджик предотврати незаконна сеч в резерват “Купена”

Малко над 15 % от територията на резервата е увредена

Съвместна акция на въоръжената охрана на защитените територии към РИОСВ-Пазарджик и специализирани полицейски сили предотврати незаконна сеч в резерват “Купена”. На 7 октомври 2010 г. в различни местности на резервата бяха осуетени 15 опита за извършване на незаконна сеч. Заловени са 8 нарушители в момент на навлизане в територията на резервата, оборудвани с каруци и моторни триони. На 5 пълнолетни лица са съставени актове за административно нарушение на Закона за защитените територии. Задържани са 4 моторни триона и унищожени на място - 15 каруци.

Направено измерване с GPS на участъци от резерват „Купена” установи, че са увредени около 270 ха от общата му площ – 1761 ха, т.е. 15,33 % от територията му. Тревожната тенденция за значително увеличаване на тези площи през последните години може да бъде преобърната само чрез респектираща намеса на държавата в лицето на контролните и охранителни органи с подобни ефективни и безкомпромисни акции, е мнението на директора на РИОСВ-Пазарджик – инж. Николай Лулов.

За последните 6 месеца това е четвъртата съвместна акция с териториално звено „Специализирани полицейски сили” гр. Пловдив. Заловени и наказани са общо 18 нарушители. На 10 от тях са съставени актове, трима са предадени на РУ на МВР Пещера. Задържани са общо 11 моторни триона и 20 каруци със съответното оборудване. Проведените акции имат голям респектиращ ефект върху потенциалните нарушители и бяха посрещнати с одобрение от обществеността в града. Съвместните акции ще продължат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.