1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Създават дървесна плантация в община Свищов

Създават дървесна плантация в община Свищов

Проектът е изключително важен и за опазването на околната среда

1 800 000 лева ще инвестира немската компания Лигнум Холдинг на територията на община Свищов. Договорът за срок от 25 години ще бъде подписан днес, 10 януари. Контрактът предвижда през този период върху площ от 426,327 дка.  да бъде създадена дървесна плантация в землището на село Хаджидимитрово. В нея ще се отглеждат - култивирана бяла акация, черница, череша, черен орех, хималайски и атласки кедър и скоруша. Ще бъдат разкрити 5 работни места.

В края на миналата година бе подписан договор за изграждането на плантации в землищата на свищовските села Алеково и Хаджидимитрово, като инвестицията тогава  бе за над 5 милиона лева и бяха разкрити 9 работни места, информира Дарик.

Целта на инвеститорите е засаждането и отглеждането на дървесни видове за получаване на продукция от европейско фино дърво. Всяко едно от дърветата в плантациите ще притежава собствен уникален номер и паспорт, а данните за здравето му ще се отчитат със специална джипиес система. Височината и дебелината на насажденията се измерват чрез лазер.

Тези дървесни видове се използват в производството на мебели, паркети, парапети, градински мебели и яхти. Например култивираната бяла акация, позната още като „мачтова рабиния", се отличава с бързия си растеж. За 8 години дървото достига дебелина на ствола до 20 см, след 14 години - 32 см, а след 20 години - 47 см. Икономическите резултати при експлоатацията на насаждения от този дървесен вид са сходни с тези на тропическата тикова дървесина, която е една от най-търсените суровини в мебелната промишленост.

Проектът е изключително важен и за опазването на околната среда. Насажденията притежават реномирания екологичен сертификат за трайно отглеждани дървесни видове на Международната организация по горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.