1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ще изчезнат ли рибарите от българското крайбрежие?

Ще изчезнат ли рибарите от българското крайбрежие?

Риба в Бургаско няма

Рибари режат лодките си и ги продават за скрап. Липсата на риба във водите на Черно море изправя пред сериозно изпитание хилядите българи, за които риболовът е единственият източник на препитание.

Ще изчезнат ли рибарите от българското крайбрежие?

Риба в Бургаско няма. И това е така от години. Цените на горивата и акциза допълнително спъват най-характерния за района бизнес. Много от рибарите вече се замислят дали да не изхвърлят въдиците и да нарежат лодките за скраб.

Натам клони Ивайло Русинов, чийто бизнес е ориентиран към едромащабен риболов. Най-големият риболовен кораб в Бургас „Беская" е негова собственост. Но вече е в историята - нарязан за вторични суровини.

„Слава Богу Европейският съюз подпомогна това излизане от кризата чрез скрабиране на кораби и това според мен е уникалната възможност на сектора да се насочи към аквакултурите, което набира голяма стойност", казва Русинов, цитиран от Би Ти Ви.

Младият бизнесмен се е ориентирал към развъждане на аквакултури - рапани и черна черноморска мида. „Проблемът за мен е по-глобален, защото в края на краищата рибата намалява. Междунордните квоти за риболов постоянно се съкращават. Това е в резултат на свръхулов, който в последните 10 години е факт и мисля, че който го отрича просто си затваря очите пред обективната истина. Все пак нашето море е едно затворено море и разчита на миграционна риба", смята Русинов.

Не така обаче стоят нещата за рибарите, които се занимават с дребен риболов

За тях парите от изкупуването на рибата са основен доход и препитание. В момента лошото време и бурното море прави бизнесът им невъзможен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.