1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Сигнали на граждани разкриват мащабни незаконни сечи в Софийска област

Сигнали на граждани разкриват мащабни незаконни сечи в Софийска област

Злоупотреби при дърводобива се констатират на всички нива, без сериозни санкции за нарушителите

Само в рамките на две години пет фирми са причинили близо 1 млн. лв. финансова щета и обезлесяване на общо 500 дка гори в Софийска област с незаконен дърводобив, а незаконната сеч остава без последици, дори когато е доказана. Разкритията засягат незаконни сечи в периода 2021 - 2022 г. и кражби на дървесина от държавни, общински и частни гори в общините Елин Пелин, Ихтиман, Копривщица, Самоков и Своге и са резултат от съвместното разследване на експерта на „Зелени закони“ Александър Дунчев и „Биволъ“, заедно с голям брой горски служители и доброволци. Анализ на над 50 граждански сигнала, 20 медийни репортажа и използването на дигитални системи за контрол в горите показва как до такива резултати водят неефективните мерки за контрол в горите и липсата на прозрачност в управлението им. 

Разследването подчертава важната роля на гражданския контрол и активно действие за опазването на обществения интерес и горите. Значителен процент - 78% от всички съставени през 2022 г. актове и наказателни постановления на „Експрес-79“ ЕООД, „Родопа Форест“ ЕООД, „Пириев лес“ ЕООД, „ДИП Богдан“ ЕООД и „Виксан-рай“ ЕООД и техни служители са в резултат на граждански сигнали чрез платформата на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) „Защити гората“

Междувременно резултатите от превантивния контрол от страна на отговорните институции са много по-слаби. Без силен граждански натиск информацията за нарушенията остава скрита и заинтересованите от нея се сблъскват с откази от страна на ИАГ и Регионална дирекция по горите (РДГ) - София. Данните за наложените санкции по установените нарушения на петте фирми стават обществено достояние чак след изискването им по линия на парламентарния контрол и след решение, с което държавата е осъдена да ги предостави.

В резултат на сигнали са установени незаконни сечи на близо 8 000 м3, прокарването на близо 20 км незаконни пътища и просеки, както и други 60 нарушения, свързани с транспортирането и складирането на незаконна дървесина. За всички тези многобройни  нарушения, на извършителите са съставени едва 85 акта. Наложените санкции с наказателни постановления за петте фирми са незначителни - общият им размер е едва 30 хил. лв. 

Към настоящия момент, след отмяната на редица строги и ефективни правила в Закона за горите за защита на държавните гори от недобросъвестни дърводобивни фирми и лесовъди, вратите на закона са широко отворени за множество злоупотреби. Вече не се практикува вписването на фирмите-нарушители в „черни списъци“, недопускането им до тръжни процедури, прекратяването на договорите при установени нарушения, както и отнемането на лицензите на фирмите и лицензираните им лесовъди при 1 или 2 акта. От всичките тези мерки днес е останала единствено и се прилага все още мярката за отнемане на лицензи - силно отслабена чрез повишаване на броя актове за отнемане на лицензи. А липсата на прозрачност по отношение на актовете и нарушенията на фирмите дава възможност за пълно бламиране на тези мерки.  

Незаконната сеч остава без последици, дори когато има доказателства. Злоупотреби при дърводобива се констатират на всички нива, без сериозни санкции за нарушителите. Незаконната дървесина не се конфискува своевременно, а незаконните сечища не винаги се спират. Фалшиви марки, неизправни GPS-устройства на камионите за превоз на дървесина, неизправно видео-наблюдение на складовете и т.н. - въпреки закона, нарушенията остават прикрити при проверките на РДГ, което води до по-малък шанс за отнемането на лицензите. Едва в 11% от всички сечища с констатирани нарушения са съставени актове, отново най-вече в резултат на изрично настояване за това в сигналите. Нарушенията се обединяват, за да се държи изкуствено броят на актовете на фирмите под нормативния минимум от 3 за година - практика, която се прилага и за лицензираните лесовъди. 

Държавният контрол и санкционният режим показват неефективност и неспособност да спрат порочните практики. Въпреки наложените санкции, нарушенията продължават. Несъразмерността на извънредно ниските глоби спрямо потенциалните ползи от незаконния дърводобив по никакъв начин не възпират фирмите и работниците да извършват закононарушения. Независимо какъв е мащабът на нарушението, санкциите са с идентичен размер, значително по-нисък от нормативните предели. Това се обяснява с желанието на РДГ да има по-малко обжалвания и по-лесна събираемост на налаганите санкции, и съответно да се отчита по-голяма ефективност на горския контрол.

За да се намалят загубите за държавните горски стопанства от незаконната сеч, ефективността от горския контрол трябва да нарасне многократно. Фирмите и ръководните кадри в стопанствата, които извършват нарушения, следва да бъдат подвеждани под сериозна наказателна отговорност. В противен случай ценните гори ще продължат да намаляват и скоро ще бъдат безвъзвратно изгубени.

Цялото разследване на „Зелени закони“ и „Биволъ“: https://www.zelenizakoni.com/novini/nezakonni-sechi-sofia-oblast 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.