1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. След проверка на ИАГ е спряна дейността в пет сечища в землището на Копривщица

След проверка на ИАГ е спряна дейността в пет сечища в землището на Копривщица

Иглолистните гори в държавните горски територии на гр. Копривщица, благодарение на лесовъдската намеса, плавно се трансформират в смесени борово-букови

Днес ръководството и експерти на  Изпълнителна агенция по горите, в присъствието на граждани и журналист от Средногорие медия, извършиха проверки в горски територии в землището на гр.  Копривщица. Бяха проверени 14  обекта за добив на дървесина по Бяла и Петровска река, от които 10 бр. в гори, общинска собственост и 4 в държавна горска територия. 

proverkaIAG

В два от обектите, в държавна горска територия са констатирани следните нарушения: изграждане на извозни пътища, непредвидени и неотразени в технологичния план; отваряне на котли, с недостатъчно количество подраст; непочистена вършината; завишена интензивност на сечта. Дейността в сечищата е спряна. 

proverkaIAG

Иглолистните гори в държавните горски територии на гр. Копривщица, благодарение на лесовъдската намеса,  плавно се трансформират в смесени борово-букови.

proverkaIAG

Проверени са пет обекта за добив на дървесина, в букови гори, общинска собственост. В три от тях е спряна дейността поради допуснати  неподходящи мероприятия в невъзобновени части от насажденията, по-интензивна сеч от допустимото, неправилно маркиране.

proverkaIAG
proverkaIAG

За установените нарушения ще бъдат съставени 5 акта по Закона за горите.

proverkaIAG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.