1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Служители на РДГ-София пресякоха опит за транспортиране на незаконна дървесина

Служители на РДГ-София пресякоха опит за транспортиране на незаконна дървесина

Само за последните два дни горските инспектори съвместно със служители на МВР са извършили общо 25 проверки

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ)-София са заловили два товарни автомобила транспортиращи незаконни дърва за огрев при извършаване на проверка за незаконна дървесина днес. При акцията е установено, че около 8,00 ч тази сутрин водачите на камионите, транспортират до адреси на физически лица по 10 кубични метра дърва за огрев в района на село Нови хан, община Елин Пелин. След като разтоварват дървата, водачите на моторните превозни средства (МПС) се връщат в сечището и товарят нови. Камионните са спрени за проверка. Проверяващите са  констатирали, че транспортираните дърва са придружени от превозните билети, издадени за дървесината транспортирана сутринта. Паралелно с тази проверка са инспектирани и адресите посочени в превозните билети.  Горските служители са констатирали наличие на дърва за огрев, по които ясно личат следите от поставени и в последствие свалени контролни пластини. Оказва се, че контролните пластини са пренабити на новото количество дърва за огрев. Поискано е съдействие от служители на МВР и на Изпълнителна агенция автомобилна администрация, които са установили, че камионите не са лицензирани да извършват дейност по транспортиране на дървесина. 

Работата по случая и към момента продължава, като на нарушителите ще бъдат наложени съответните административни наказания. 

Само за последните два дни горските инспектори от РДГ-София съвместно със служители на МВР са извършили общо 25 проверки. Проверени са били 11 склада за преработка и търговия с дървесина, 11 МПС и 3 обекта за добив на дървен материал. Съставени са 6 акта за неподържана система за постоянно видео наблюдение, за не съхранение на дневник за постъпила, преработена и експедирана дървесина, както и на водачи на товарни автомобили, с липсващи GPS – устройства. 

Съвместните проверки със служители на МВР продължават.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.