1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Служителите на РДГ София и ДГС Своге поднесоха венец пред паметната плоча в с. Искрец

Служителите на РДГ София и ДГС Своге поднесоха венец пред паметната плоча в с. Искрец

Мястото за поставяне на монумента е избрано, защото именно тук по указание на Цар Фердинанд през 1909 г. са залесени първите 80 дка

Във връзка с честване на Седмица на гората 2021 г. служители на Регионална дирекция по горите София и Държавно горско стопанство - Своге отдадоха заслужена почит на лесовъдите и горските работници отдали енергия и воля за овладяване на ерозионните процеси в района. Събитието се състоя в с. Искрец, общ. Своге пред паметната плоча, поставена на това място на 9 април 2009  г. в знак на признателност към заслужилите лесовъди, по случай 100-годишнината от първите противоерозионни залесявания, чието дело може да се нарече подвиг.

Освен поднасянето на венец беше извършено и символично залесяване, като бяха спазени всички противоепидемични мерки.

Мястото за поставяне на монумента е избрано, защото именно тук по указание на Цар Фердинанд през 1909 г. са залесени първите 80 дка (100 000 броя фиданки). Първата горска служба, създадена през 1918 г., е със седалище в тогавашния административен център - с. Искрец.

Имената Селски, Луков и Чурилски дол, Трескавец, Добърчин, Сирищна - са маркери на най-страшните порои на Искърския пролом, върлуващи тук до края на 20-те години на ХХ век. С тяхното укротяване се заема Секцията по укрепяване на пороищата и залесяване, създадена в Своге през 1928 година. От 1952 г., когато двете горски служби се обединяват, започва големият подвиг на българския лесовъд, превърнал урвите на И¬кърското дефиле в зеления горски рай. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.