1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Според изследване смърчът е силно чувствителен към засушаване

Според изследване смърчът е силно чувствителен към засушаване

Смърчът е сред дървесните видове, които са най-чувствителни към засушаването. Най-заплашени от изсъхване вследствие безводие са екземпляри на повече от 100-годишна възраст, установиха учени от Базел. 
 
Както е известно, дърветата поемат чрез корените си водата от почвата и я транспортират през уникалната си водопреносна система до най-малкото листо в короната. По време на изключително горещото и сухо лято през 2018 година екипът е изследвал водния баланс при десет 100-годишни смърча, високи повече от 30 метра. 
 
При кратки засушавания дърветата не умират веднага, а просто "спират кранчето" в по-ниската част на своя ствол и по този начин жертват най-отдалечените клонки от короната. При нов валеж водата отново потича и отрязаните преди това клони се възстановяват. Когато сушата е по-дълготрайна, този процес се нарушава и дървото изсъхва.
 
Най-чувствителни в това отношение са иглолистните дървета, особено смърчовете, показват наблюденията на учените. При тях водопреносната система е по-слаба и много бързо губи своята сила, ако не разполага с достатъчно влага.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.