1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стартира проект за намаляване щетите върху риболова нанесени от делфини

Стартира проект за намаляване щетите върху риболова нанесени от делфини

Проектът е на Сдружение за дива природа "Балкани"

Сдружение за дива природа "Балкани" започна работа по предотвратяване на щети върху рибарски мрежи, причинени от делфини, пише Дневник.

Защитата на съоръженията ще се осъществява със съвременни технически средства, които са широко използвани по света. Те работят с ултразвук, който държи настрана морските бозайници от рибарските съоръжения, но е безвреден за животните.

През лятото на 2014 г. в района на Каварна, Балчик и Калиакра са били избрани два даляна, на които да бъдат поставени акустични репелентни устройства (пингъри), които се използват в много морски държави за предпазване на мрежите от нападения на делфини и други китоподобни бозайници. Устройствата бяха поставени през април 2015 г., съобщават от сдружение "Балкани".

Пилотното въвеждане на устройствата има за цел да намали броя на щетите, причинени от делфини, върху риболова и риболовните мрежи. Освен това ще допринесе за опазването на популацията на делфините и ще предотврати заплитането на морските бозайници в рибарските съоръжения.

Проектът е пилотен за България. Получените резултати ще покажат доколко този метод за защита и превенция е подходящ за българското крайбрежие. В края на годината експертите на СДП БАЛКАНИ ще изготвят препоръки за прилагането му в бъдеще. Дейностите по проекта са в съответствие с изискванията на Регламент 812/2004 на ЕС, в който се насърчава пробното въвеждане и проучване въздействието на тези репелентните устройства в страните членки на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.