1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стотици риболовци настояват за криминализиране на бракониерския улов в България

Стотици риболовци настояват за криминализиране на бракониерския улов в България

Те написаха петиция до премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов и директора на ИАРА

Стотици риболовци, обединени в Сдружение "Спининг клуб Стари видри", написаха петиция до премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов и директора на ИАРА, с настоявания за криминализиране на бракониерския улов в България.

"В последните години бракониерството нанесе катастрофален удар върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цялата страна, като унищожи поголовно рибните запаси и ги сведе до минимум. Считаме досегашната политика на ИАРА в борбата с бракониерството за неефективна", пишат те в писмото си и настояват:

1. Незабавно да се инициират законодателни промени в Наказателния кодекс и да се криминализира риболовът с електрически ток, взривни материали, отровни и упойващи вещества.

2. Да се инициират законодателни промени, даващи възможност на любители риболовци да бъдат доброволни сътрудници на ИАРА, като им се предоставят права да извършват проверки на билети за любителски риболов и да съставят констативни протоколи при нарушения.

3. Да се даде възможност на инспекторите от ИАРА да проверяват и глобяват собствениците на магазини, продаващи риба с неустановен произход, като при проверките участват представители на ДВСК и МВР.

4. Да се създадат бази на териториалните звена на ИАРА на големите водоеми (Искър, Жребчево, Ивайловград, Кърджали, Тича, Цонево и т.н.), които да бъдат оборудвани с лодки и оттам да се правят регулярни проверки.

5. Акциите за залавяне на бракониери да се извършват на ротационен принцип. Например инспектори от ИАРА и служители на МВР от Варна да проверяват в Бургас, защото на много места инспектори и бракониери се познават, "работят" заедно, или са роднини, съседи или приятели, и всичко се потулва, твърдят рибарите.

От сдружение "Стари видри" съобщиха още, че в страната тече подписка, под която хиляди рибари са поставили подписите си. Петицията ще бъде връчена официално утре в ИАРА на празника на рибарите - Никулден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.