1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Страната ни остава встрани от европейската политика по отношение на рибарството

Страната ни остава встрани от европейската политика по отношение на рибарството

През 2011 г. се очаква за първи път да бъде приета европейска общността политика за рибарството

България остава някак се встрани от голямата европейска политика по отношение на рибарството. Не зная доколко това е съзнателно действие от страна на изпълнителната власт или е някакво безхаберие и неглижиране на един толкова важен ресор.  Това каза евродепутатът от групата на социалистите Илияна Йотова, член на Комисията по рибно стопанство в Европейския парламент предаде агенция „Фокус".

Тя счита, че  много страни в Европейския съюз биха искали да бъдат на нашето място и да получават допълнителни средства от фонда по рибарство. През 2011 г. се очаква за първи път да бъде приета европейска общността политика за рибарството, посочи европейският депутат. Това се налага по няколко причини - запасите от риба в морските басейни се изчерпват много бързо, застрашени са много видове, има свръх улов на риба и това е накарало Европейският съюз са се заеме с координацията на тази политика, за да се регулират тези отношения. В началото на тази година е приет първият документ или т. нар. Зелена книга по отношение на рибарството, обясни още Йотова. В момента в Комисията по рибно стопанство се подготвят документите, които да станат част след няколко месеца от Общата рибарска политика. Един от документите, който ще бъде част от новата европейска политика е стратегията за развитието на аквакултурите. „Точно в този аспект аз направих няколко предложения към доклада за нов тласък на стратегията за устойчиво развитие на европейските аквакултури, с които поисках да бъде написан час по-скоро и представен от Европейската комисия регламент за аквакултурите, тъй като се нуждаем от едно много по-строго законодателство в това отношение. По този повод получих пълна подкрепа в Комисията по рибно стопанство. Знаете, че регламентите се прилагат безпрекословно в страните-членки. Целта е да се регламентира този ресор и да се посочи какви правила трябва да изпълняват страните-членки в това отношение. На второ място поисках от европейския фонд за рибарско развитие да има специално заделени средства за аквакултури, тъй като в момента фондът е общ и се разпределя според приоритетите на различните проекти, които са представени.

Нужно е да се гарантира онзи задължителен минимум от средства, които ще бъдат дадени точно за проекти за аквакултурите. В това отношение България е една изключително благодатна територия, не само заради Черноморието, но и заради сладководните басейни. Защото ние имаме много добри природни условия, имаме потенциал за развитие, все още сме обаче назад с капацитета, но може с чуждо участие и чрез проекти да се направят много сериозни неща за развитието на бизнеса", посочи Илияна Йотова. Освен това тя е предложила Европейската комисия да намали бюрокрацията при определянето и разпределянето на средствата от рибарския фонд. Рибарите в Европейския съюз се страхуват да участват в проекти по рибарския фонд, защото ги затруднява твърде много бюрокрацията. „Затова моят призив към Европейската комисия бе са се опростят тези правила и процедури, за което бях подкрепена наистина от Комисията по рибно стопанство. Този документ беше гласуван миналата сесия в Страсбург и всички тези предложения минаха. Сега топката е в ръцете на Европейската комисия, която трябва да включи тези наши предложения, когато представи общата директива за политиката в областта на рибарството", обясни още европейският депутат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.