1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стратегически план за развитие на горския сектор 2014-2023 г. беше представен на кръгла маса в София

Стратегически план за развитие на горския сектор 2014-2023 г. беше представен на кръгла маса в София

Планът се основава на изготвения актуален статус и перспективи пред горския сектор

Стратегически план за развитие на горския сектор 2014-2023 г. беше представен на кръгла маса в град София на 5 август, вторник.

Планът за развитие на горския сектор има ключово значение за определянето на конкретните мерки, дейности, отговорни институции и източници на финансиране, чрез които ще бъдат реализирани приоритетите и целите на Националната стратегия за развитие на горския сектор 2013 – 2020г., както и на други стратегически документи, имащи отношение към планирането в горския сектор.

Мисията на Стратегическия анализ е да определи конкретните действия за изпълнение на стратегическите цели, приоритетите и мерките, заложени в проекта, осигурявайки условия за постигане на заложената в нея визия, а именно - „към 2020 г. България ще има жизнени, продуктивни и многофункционални гори, устойчив, конкурентоспособен и иновативен горски сектор, съхранени биологично разнообразие, количество и качество на водните ресурси в горските територии. Секторът ще подпомага икономическото развитие на страната, ще осигурява условия за пълноценна реализация на заетите в него, ще способства в максимална степен за смекчаване на ефекта от промяната в климата и ще гарантира поддържането на здравословна околна среда" (Анализ на изпълнението на Стратегическия план за развитие на горския сектор 2007-2011 г.).

Стратегическият план се основава на изготвения актуален статус и перспективи пред горския сектор, на анализа на изпълнението на Стратегическия план за развитие на горския сектор 2007-2011 г. и прегледа на наличните стратегически и законодателни документи на национално, европейско и международно ниво.

Стратегическият план за развитие на горския сектор 2014-2023 г. създава рамка за осъществяване на политиките в горския сектор за 10-годишен период.

В националната кръгла маса участие взеха заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, инж. Веселин Райчев, главен секретар на Изпълнителна агенция по горите, както и експерти и представители на заинтересованите страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.