1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Строителството на новото рибарско пристанище в Сарафово върви в срок

Строителството на новото рибарско пристанище в Сарафово върви в срок

В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване

До дни  стартира строителството на довеждащ път до новостроящото се рибарско пристанище в Сарафово. Достъпът до него в момента се осъществява по черен път през труден терен. Община Бургас е изготвила проект и е осигурила собствено финансиране за времето, през което е завършено транспортирането на най-тежките елементи от строителството, пише stroitelstvo.info.

Новата улица ще е дълга около 600 м и широка 6 м. Двустранно ще бъдат изградени тротоари, ще се издигнат стълбове за осветление. Предвидено е още укрепване на ската, по който се слиза до пристанището, а в долната страна на улицата ще се осигурят голям брой паркоместа.

Строителството на новото рибарско пристанище в Сарафово върви в срок и се планира да е завършено до есента. Строителството на довеждащата улица трябва да приключи едновременно с довършването на пристанището.

Новото пристанище ще има обслужваща сграда с покритото тържище за продажба на улова с 20 маси. В западния край е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е проектирана открита площадка, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове ще има колонки за електрозахранване и водоснабдяване.

Строителството на рибарско пристанище Сарафово е първият одобрен български проект по мярка 3.3 "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки" от оперативна програма "Рибарство". За неговото изпълнение община Бургас спечели 10 милиона лева. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.