1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Уелс превръща в гора 10% от аграрните площи

Уелс превръща в гора 10% от аграрните площи

Става дума за повече от 86 милиона нови дървета

По една безплатна фиданка ще получи всеки жител на Уелс, независимо от възрастта си, за да даде своя принос към борбата с глобалното затопляне. Идеята на властите в Кардиф е да стимулират своите съграждани да засаждат повече дървета, а крайната цел е 10% от селскостопанските площи да се превърнат в гора.
 
В своя призив към населението правителството на Уелс посочва, че всеки може да засади подареното дръвче на избрано от него място, или да остави това на природозащитна организация. И в двата случая гражданите няма да плащат.
 
Според най-новото преброяване  на територията на тази съставна част от Обединеното кралство живеят малко над 3 милиона души. От март догодина те ще могат да си вземат безплатната фиданка от пет регионални центъра, а общата цена на проекта се изчислява на около 2 милиона британски лири. По този повод министърът за климата в Кардиф изтъкна, че Уелс трябва да засади много повече дървета, за да може до края на десетилетието да изпълни климатичните си цели. Става дума за повече от 86 милиона нови дървета.
 
Територията на Уелс се характеризира с хълмистия си терен, мочурища и средно високи планини. Климатът е сравнително умерен с много валежи, топли лета и меки зими. В миналото икономиката е била доминирана от въгледобива и тежката индустрия. Днес преобладават леката индустрия, услугите и селското стопанство.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.