1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Ултразвук ще държи настрани делфините от рибарските мрежи край Каварна и Калиакра

Ултразвук ще държи настрани делфините от рибарските мрежи край Каварна и Калиакра

През септември предстои поставянето на акустичните репелентни устройства

След подробно проучване на даляновите рибарски мрежи в района на Каварна, Балчик и Калиакра са избрани 2 даляна, на които ще бъдат поставени Акустични репелентни устройства (АРУ). Това са съвременни средства, които на много места по света се използват за предпазване на мрежите от нападения на делфини и други китоподобни бозайници.

Сдружение за дива природа БАЛКАНИ започна работа по предотвратяване на щети върху рибарски мрежи, причинени от делфини. Защитата на съоръженията ще се осъществява с най-съвременните технически средства, които са широко използвани по света. Те работят с ултразвук, който държи настрана морските бозайници от рибарските съоръжения, но е безвреден за животните.

Проектът е пилотен за България. Получените резултати ще покажат доколко този метод за защита и превенция е подходящ за българското крайбрежие. В края на годината експертите на СДП БАЛКАНИ ще изготвят препоръки за прилагането му в бъдеще. Дейностите по проекта са в съответствие с изискванията на Регламент 812/2004 на ЕС, в който се насърчава пробното въвеждане и проучване въздействието на тези репелентните устройства в страните членки на ЕС.

Проект „Делфини и хора – съжителство в морето“ се осъществява благодарение на програмата Мтел еко грант, финансирана от Мобилтел ЕАД.

Експертите на "Сдружение за дива природа БАЛКАНИ" са посетили всички 12 действащи към момента даляни, разположени в района. Установена е степента на конфликт между делфините и рибарите в избрания район.  Другата цел е да се подберат даляните, които са най-подходящи за провеждане на пилотното проучване.

Основните критерии за избор на риболовни съоръжения тип „далян“ за инсталиране на Акустични репелентни устройства (АРУ) в района на Калиакра-Каварна-Балчик са:

  • налице да е отрицателно взаимодействие (конфликт) между рибарските съоръжения и делфините;
  • даляните да бъдат двойка, т.е. два даляна да са разположени в близост един до друг. Това е необходимо, за да се направи оценка на въздействието на акустичните репеленти. Единият далян ще е с поставени аустични репеленти (активен), а другият – без АРУ. По този начин при изследването ще разполагаме с контролни стойности, на базата на които ще се направи анализ за въздействието на АРУ и неговата ефективност в нашето Черноморие.
  • разположението на даляните във водата да бъде подходящо за наблюдения от брега;

Подбрани са две двойки даляни, подходящи за пилотното прилагане на този съвременен вид защита. Едната двойка се намира около нос Калиакра (в този района се намират едни от най-големите даляни по Българското Черноморие) и два в района на Каварна. През септември предстои поставянето на акустичните репелентни устройства.

* Далянът е стационарен мрежен уред за пасивен стопански риболов, който е разположен в определена част от акваторията на Черно море и има точка за привързване на морското дъно или на брега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.