1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В община Ракитово е затруднено снабдяването с дървесина

В община Ракитово е затруднено снабдяването с дървесина

80% от дървообработващата промишленост е спряла работа

Снабдяването с дървесина е доста затруднено, а оттам и възможността за препитание на населението на община Ракитово и на съседните общини. Това каза пред Радио „Фокус” Димитър Янушев от Браншовата камара по дървообработваща и мебелна промишленост.

Според него се създава социално напрежение, тъй като на територията на община Ракитово са регистрирани 80 дърводобивни и дървопреработващи фирми. 80% от дървообработващата промишленост е спряла работа, защото не е възможно да се снабди със суровина, каза също Янушев.

Трудностите от една страна са свързани с тежката зима, но от друга страна се забавя приемането на Наредбата за ползване на дървесината, а оттам и с борсовата търговия. Оказва се, че този вид търговия не е най-добрият начин и това е проблем за нас, тъй като много от фирмите нямат достъп до този вид търговия. Участвали са ограничен кръг фирми, които са взели дървесината на първоначални цени, т.е не е имало наддаване, а на търговете, в които са участвали е имало значимо повишаване на цената в резултат на общото напрежение в сектора, коментира също Янушев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.