1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Плевенска и Ловешка област работят 47 частно практикуващи лесовъди

В Плевенска и Ловешка област работят 47 частно практикуващи лесовъди

Всички собственици на недържавни гори трябва да се обръщат към тях за издаване на позволителни за сеч

47 частно практикуващи лесовъди работят на територията на Регионална дирекция по горите - Ловеч, която обхваща Плевенска и Ловешка област, съобщи директорът инж. Павли Богдански. Частните лесовъди имат сключени договори с Изпълнителната агенция по горите и всички собственици на недържавни гори трябва да се обръщат към тях за издаване на позволителни за сеч. Самите лесовъди пък ще следят как се води сечта и ще освидетелстват сечищата.

С влизането в сила на новия Закон за горите РДГ - Ловеч, вече е в състава на Северозападното горско предприятие със седалище във Враца, припомни инж. Богдански. В него влизат още дирекциите във Видин, Враца и Монтана. Новосъздадената структура ще се грижи за стопанисването на държавните гори, информира Дарик.

През миналата година служители на РДГ - Ловеч са запечатали 11 незаконни цеха, съобщи още горският директор. Те са затворени за срок от един до шест месеца. Причините - или преработват незаконно дървесина, или не водят дневник за входящата и изходящата дървесина, което е предпоставка за далавера.

През миналата година за различни нарушения по Закона за горите са съставени 1679 акта. По Закона за лова актовете са 48 и са издадени 26 наказателни постановления, а по Закона за рибарството и аквакултурите - четири акта и три наказателни постановления.

31 пожара са възникнали на територията, обслужвана от РДГ - Ловеч, през 2011 г. Огънят е обхванал 11 600 дка, но само върху около 50 дка пожарът е върхов, уточни инж. Богдански. Във всички случаи човек е причината за пожара. Изгорелите гори ще бъдат презалесени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.