1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В района на Казанлък е хванато лице, предлагащо и търгуващо незаконно черен хайвер от моруна

В района на Казанлък е хванато лице, предлагащо и търгуващо незаконно черен хайвер от моруна

Снимка:

Срещу нарушителя е образувано досъдебно производство

Мобилна група на ИАРА под ръководството на директора на ИАРА д-р Драгомир Господинов и зам.-директора д-р Кирил Делев и със съдействието на служители от РУ “Полиция” Казанлък и Асеновград и от областните дирекции на БАБХ Казанлък и Асеновград са хванали лице в района на Казанлък, предлагащо и търгуващо черен хайвер от моруна.  От него са иззети около 20 кг черен хайвер. Нарушителят е задържан от органите на реда и срещу него е образувано досъдебно производство.

Моруната е защитен вид и съгласно заповед № РД09-43 от 20.01.012 г. на министъра на земеделието и храните за срок от 4 години се забранява извършването на риболов, пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Ръководството на ИАРА напомня на рибарите, че есетровите риби са включени в Червената книга, като застрашени видове и са под специален мораториум, като улова, търговията с тях и продукти от тях е криминално деяние, съгласно чл. 238, ал. 1, б “г” от Наказателния кодекс по който нарушителите подлежат на лишаване от свобода до 1 година и глоба в размер до 1000 лв. и чл. 278 д от НК по който нарушителите се наказват с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.