1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В Шуменско се увеличават сигналите за незаконен добив на дървесина

В Шуменско се увеличават сигналите за незаконен добив на дървесина

На територията на Североизточното държавно предприятие е имало само един пожар в иглолистни гори

Увеличават се сигналите, подадени чрез телефон 112, към горските стражари от Североизточното държавно предприятие.

От началото на тази година са получени 66 сигнала, докато за цялата 2015-та общият им брой е 177.  Най-често гражданите алармират за незаконен добив на дървесина и за бракониерство.

Не са малко обаче и сигналите за възникнали пожари, които дават възможност на горските стражари бързо да организират групи за гасене. 40 от спешните повиквания на телефон 112 през 2015 година са били за пожари, съобщиха от Североизточното горско предприятие. Благодарение на създадената добра организация и взаимодействието с пожарните служби, огнищата са изгасени бързо и няма нанесени големи щети на горите, заяви Стоян Саров, началник отдел „Опазване и защита на горите” в Североизточното държавно предприятие.

Миналата година на територията на предприятието е бил допуснат само един пожар в иглолистни гори. Като цяло горските пожари в Шуменския регион са изключително малко в сравнение с останалите области в страната.  Причината е, че възникналите запалвания бързо се потушават и се предотвратява разпространението на огъня, коментира Стоян Саров.

Основната причина за пожарите в горите е човешка небрежност. От Североизточното държавно предприятие призовават хората по-често да подават сигнали, когато станат свидетели на запалвания или нарушения в горите.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.