1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В системата на горската администрация ще работят 283 служители по-малко

В системата на горската администрация ще работят 283 служители по-малко

Предвижда се закриване на "Тополово стопанство - Пазарджик"

В системата на горската администрация ще работят 283 служители по-малко след днешната промяна в устройствените правилници на Изпълнителната агенция по горите и на Министерството на земеделието и храните, която беше одобрена от правителството. Това съобщи правителствената информационна служба. Днешните решения са приети заради новите промени в Закона за горите.

Числеността на персонала в агенцията по горите ще се редуцира от 179 на 155, а в в регионалните дирекции по горите - от 1800 на 1565. Служителите в специализираните териториални звена ще намалеят от 319 на 280. Предвижда се закриване на "Тополово стопанство - Пазарджик".

С влизането в сила на Закона за горите се създадоха шест държавни горски предприятия, чиито основни функции са свързани с изпълнение на горскостопанските планове за горските територии - държавна собственост, и изпълнението на ловностопанските планове в държавните горски и държавните ловни стопанства.

Новите правомощия на министъра на земеделието и храните като орган на управление на тези предприятия, както и правомощията по осъществяване на държавната политика в областта на горското стопанство налагат изменение в устройствения правилник на министерството на земеделието. Предвижда се тези правомощия да бъдат разпределени между дирекцията "Управление на собствеността и държавно участие" и  дирекцията "Стратегическо планиране" в министерството на земеделието. Това ще наложи и промяна в числеността им с 15 щата.

Общото намаление на служителите в публичния сектор след промените в горския сектор е с 283 щата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.