1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Валентин Чамбов: Българските лесовъди ще отговорят на нарасналото търсене на дърва за огрев при устойчиво стопанисване на горите

Валентин Чамбов: Българските лесовъди ще отговорят на нарасналото търсене на дърва за огрев при устойчиво стопанисване на горите

Организацията на дърводобива за нуждите на населението не бива да се политизира

„Българските лесовъди ще отговорят на нарасналото търсене на дърва за огрев за населението при устойчиво стопанисване на горите“. Това каза заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов на среща в м. Беглика, Държавно горско стопанство Родопи.

Заместник-министърът подчерта, че не трябва да се допуска организацията за осигуряването на дърва за огрев и лесовъдската колегия да бъдат употребени за политически цели.

На срещата, организирана от директора на Южноцентралното държавно предприятие, присъстваха и директори на държавни горски и ловни стопанства, териториални поделения, представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми.

Бизнесът постави редица въпроси, по които търси съдействие от държавното предприятие и Министерството на земеделието, включително сходните цени за добив на дървесина и за добрите, и за лошите обекти. Инж. Валентин Чамбов отговори, че министерството обмисля да реши въпроса с категоризация на сечищата.

Той призова за активна писмена и лична комуникация с кметовете на населени места,  за да знае местната общност какъв е ресурсът дървесина като количества и цени.

Инж. Чолаков, експерт по ползване на дървесина към предприятието, поясни, че  Велинградският район е един от малкото в страната с фирми, осъществяващи единствено дърводобив, без преработка. Конкуренцията при процедурите е сериозна и се формира ниска средна ценова база при траен ръст на цените на горивата.

Дърводобивните фирми изчезват поради невъзможността за механизация и осъвременяване на добива предвид ниски и нерентабилни интензивности на сечите, и слабости при формирането на обектите с териториално отдалечени насаждения, споделиха преработвателите от региона, които предпочитат да закупуват материал от горски склад, без да участват в добивния процес.  Местните фирми споделиха, че в последните две години с проблемен пазар нито един обект, спечелен по реда за „местни търговци“, не е прекратен. Инж. Чамбов предупреди, че предстои стопанствата да завишат контрола върху спазването на изискването закупената по този ред дървесина да остава на територията на общината.

Директорите на горските стопанства отбелязаха неравнопоставеността на нормативната уредба по отношение на ограничения дял за добив на дървесина със собствени работници до 25% от общия годишен обем, срещу липсата на подобно ограничение за ловните стопанства. Повечето от тях дават на собствени работници само отказани и прекратени обекти, както и обекти за добив на дърва за огрев за лични нужди. За първа година работим със собствени работници, сподели и. д. директорът на ДГС Селище, инж. Ахмед Кисьовски, и това е работещо, когато няма интерес от фирмите.

За поддържката на горските пътища директорът на предприятието информира, че някои стопанства като Борино и Чепино имат собствени булдозери, сега се закупуват и за други поделения. Провалените на два пъти процедури за пътищата е забавило изпълнението им. „Директорите на стопанствата не са ограничавани в разходите за ремонт на пътища“, изтъкна той.

Заместник-министърът отбеляза, че стопанствата се опитват да вдигат постепенно и постоянно цената за добива, но при конкурсите цените се свалят драстично. В отговор на искането на фирмите да бъдат върнати препоръките за търговска репутация за участие в търговете, инж. Чамбов изтъкна, че при издаването на препоръки е налице субективизъм и все по-актуална става идеята за категоризация на фирмите по обективни показатели – брой осигурени работници, обеми добита/преработена дървесина, оборот/внесени данъци.

Той се ангажира с намирането на бързи административни решения по конкретните проблеми в краткосрочен план, и едва ако това е неприложимо – ще се мисли за подходящи нормативни промени. Подобни теми бяха коментирани и на проведена през предходния ден среща с фирми от община Ракитово, които настояват да бъде преразгледан и административно регулиран максималният дял на търговете по реда за местни търговци с предмет на дейност в общини Ракитово, Батак и Велинград, съобразно броя и обема на преработената дървесина от всяка фирма, регистрирана на територията на тези три общини.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.