1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. „Врана” ЕАД с нов борд

„Врана” ЕАД с нов борд

За днес е насрочено делото, с което Симеон Сакскобургготски претендира за земеделски земи, които влизат в активите на „Врана” ЕАД

Вчера, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов смени съвета на директорите на „Врана” ЕАД. Новият изпълнителен директор на дружеството е Кинка Тотевска. Другите нови членове са Константин Димитров и Петър Яйманов.

За днес е насрочено делото в Софийски градски съд, с което Симеон Сакскобургготски претендира за земеделски земи, които влизат в активите на „Врана” ЕАД. Към момента са поискани сложни експертизи и множество процесуални действия, включително изслушване на свидетели, поискани  от двете страни. Искът е предявен на 15 юни 2008 г. от Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок срещу държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството. На 28 април 2009 г., като ответник е привлечено и „Врана” ЕАД, чийто капитал се притежава изцяло от държавата, в лицето на МЗХ.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок твърдят, че са собственици и искат държавата и „Врана” ЕАД да бъдат осъдени да им предадат владението върху недвижими имоти с обща площ 1414 декара, граничещи от изток с парка „Врана”.

Материалите по делото не доказват, че имотите, за които се твърди, че цар Борис ІІІ е владял, са били лично негови, а не собственост на държавата, които той е ползвал като монарх. Напротив, по делото са представени и копия от документи, които говорят, че имотите са владени и управлявани от Интендантството на Цивилната листа на Царя. Според тогавашната правна теория обаче това е институция, управляваща средствата и имуществото, предоставени от държавата на царя за ползване и издръжка, а не лична служба на царя, управляваща неговите лични имоти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.