1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Все повече повредени борове в Смолянско

Все повече повредени борове в Смолянско

Глобите са от 100 до 2000 лв.

Стотици борови дървета в Родопите всяка година се унищожават от недобросъвестни граждани, заради изсичането на трески от стеблата им. Това информира директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Асен Карабов предаде радио „Фокус” – Смолян. Той посочи, че най-сериозен е проблемът около по-големите населени места, където почти всеки бял бор в чертите на жилищните райони е издълбан. Инж. Карабов поясни, че проблемът е най-осезаем напролет и в късна есен, когато населението се готви за зимата.

Поради кризата и повишения интерес за отопление на дърва, проблемът се задълбочава още повече. Хората белят кората и изсичат част стъблото на боровото дърво, което започва да се засмолява на обеленото място. След известен период мястото се засмолява и хората секат трески от него, тъй като те са особено леснозапалими и горими. Местните наричат този вид „подпалка” борна или борина. По този начин разпалването на печките става много лесно и бързо. В същото време обаче, ежегодно се унищожават стотици дървета - както млади, така и вековни. Инж. Карабов обясни, че веднъж обелено и издялано, дървото започва да съхне. При по-силен вятър или по-тежък сняг, дървото се чупи и пада. Издяланите дървета са опасни и за туристите или горските работници, тъй като, падайки, те могат да убият човек. Директорът на РДГ –Смолян каза още, че този вид дейност е строго забранена от закона и всеки, който бива заловен да сече трески, се наказва с парична глоба.

Независимо от това обаче, има заловени единици нарушители, тъй като обикновено те извършват нарушението на мръкване или в почивни дни, когато е трудно да бъдат засечени при проверките на горските служители. Освен това треските се носят в чанти или джобовете на дрехите и по този начин не може да се провери. Заради увеличаването на нарушенията контролът върху тази незаконна дейност ще бъде засилен, а срещу нарушителите ще се действа безкомпромисно. Глобите са от 100 до 2000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.