1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Взаимодействието между България и Гърция в управлението на водните ресурси се очаква да е сред обсъжданите теми в Атина

Взаимодействието между България и Гърция в управлението на водните ресурси се очаква да е сред обсъжданите теми в Атина

Двете страни имат интерес към защита на речните ресурси

По-нататъшното сътрудничество между България и Гърция в управлението на водните ресурси се очаква да бъде сред темите, обсъждани на двустранните срещи и на Съвета на високо равнище на правителствата на България и Гърция, предаде Агенция „Фокус”.

Взаимодействието между България и Гърция в областта на управлението на водите е активно, след наводненията през 2005 г. и началото на 2006 г. Проведени бяха редица срещи между компетентните български институции и техните гръцки партньори, които доведоха до възобновяване на двустранните механизми за управление на водните ресурси.

На състоялото се съвместно заседание на правителствата на 27 юли 2010 г. бе подписана Съвместна декларация за разбирателство и сътрудничество в областта на използването на водните ресурси на съответните територии от споделените речни басейни между двете страни. С подписаната декларация се потвърждава интересът на двете страни към защита на речните ресурси и предприемането на координирани действия в посока на правилното управление и защита на общото водно богатство на реките Струма, Марица, Места и Арда.

Съгласно документа, на 16 май 2011 г., в Драма бе създадена Съвместна експертна работна група, която разработи правилата за институционално взаимодействие между двете страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.