1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Югозападното държавно предприятие предприема спешни действия срещу боровата процесионка

Югозападното държавно предприятие предприема спешни действия срещу боровата процесионка

Пръскането ще се извърши на 18, 19 и 20 септември

Върху близо 6000 дка иглолистни насаждения в четири териториални поделения в обхвата на ЮЗДП – Благоевград ще бъде проведена авиобиологична борба срещу вредителя борова процесионка. Пръскането ще се извърши с хеликоптер на 18, 19 и 20 септември при подходящи метеорологични условия – без валежи и бурен вятър. Площите ще бъдат обработени с препарата за растителна защита на базата на Спинозад - Трейсър 480 СК, който е биологичен продукт и е напълно безвреден за хората, животните, птиците и пчелите.

Спешните действия се налагат, тъй като контролното изследване на ЛЗС – София потвърди силна степен на нападнатите площи в ДГС Гоце Делчев, Гърмен, Първомай и ДЛС „Дикчан” – с. Сатовча. Най-много са засегнатите гори в района на ДЛС „Дикчан” – 2533 дка, откъдето стартира пръскането. Там вече са определени местата за кацане на хеликоптера и зареждане на работния разтвор.

С авиобиологичната борба се цели подобряване на здравословното състояние на иглолистните насаждения и запазване на баланса между екологичните и стопанските функции на горските екосистеми, което е един от основните приоритети в политиката на Югозападното държавно предприятие.

За предстоящите лесозащитни дейности са уведомени всички кметства на населените места, в землищата на които ще се извърши пръскането.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.