1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. За периода от 18 до 24 октомври 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 6 131 проверки

За периода от 18 до 24 октомври 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 6 131 проверки

Задържани са 114,9 пр. куб. м. дърва за огрев

За периода от 18 до 24 октомври 2021 г. от служителите в регионалните дирекции по горите са извършени общо 6 131 проверки. 

Проверени са 378 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 626 обекта за ползване на дървесина от горските територии (сечища и временни складове), 1776 превозни средства, транспортиращи дървесина, 2025 ловци, 162 риболовци и 1164 физически лица. 

Въз основа на извършените проверки са съставени общо 113 констативни протокола и 157 акта за установени административни нарушения, от които 155 по Закона за горите, един по Закона за лова и опазване на дивеча и един по Закона за рибарството и аквакултурите.   

Задържани са 114,9 пр. куб. м. дърва за огрев, 4 моторни превозни средства, 2 моторни триона и др.

През отчетния седмичен период работиха три мобилни екипа служители в дирекция „Контрол по опазване на горските територии и ловно стопанство “ на ИАГ. Проверки по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са извършени в района на дейност на регионални дирекции по горите - Берковица, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и София. Проверени са горски територии в обхвата на Северозападно държавно предприятие гр. Враца –ТП „Държавно горско стопанство Враца“, ТП „Държавно горско стопанство Черни Осъм“ и ТП „Държавно горско стопанство Троян“, на Северноцентрално държавно предприятие гр. Габрово – ТП „Държавно горско стопанство Габрово“, на Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград – ТП „Държавно горско стопанство Брезник“, ТП „Държавно горско стопанство Ихтиман“ и ТП „Държавно горско стопанство Самоков“, на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян – ТП „Държавно горско стопанство Алабак“, ТП „Държавно горско стопанство Ракитово“ и ТП „Държавно горско стопанство Селище“, на Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен – ТП „Държавно ловно стопанство Мазалат“.        

Извършени са общо 148 проверки, в това число на 10 обекта за добив на дървесина, 9 обекта по чл. 206 от Закона за горите, 49 превозни средства, 68 ловци и 12 физически лица. Съставени са 5 констативни протокола, с предписание за допълнителни проверки и съставяне на актове от РДГ Ловеч и РДГ София.

В Природен парк „Витоша“ през изминалата седмица осиновители и доброволци извършиха редица дейности. Осиновителите на пътеката м. Фонфон – м. Златни мостове „Марш“ ЕАД почистиха канавки и водостоци. Поставиха три аптечки, заредени с медицински  консумативи за първа помощ. Неформална група „Лунатични разходки“ почистиха от паднали и сухи клони осиновената от тях пътека м. Студен кладенец – Иванчов кладенец. Доброволци от Anakatech, организирани от фондация „ЕкоОбщност“ изградиха дървен мост по туристически маршрут м. Дендрариума –м. Игликина поляна. Почистиха пътеката от паднали дървета и клони.

Служителите на Дирекцията на Природен парк „Сините камъни“ извършиха маркировка по „Хайдушката пътека“, както и ремонтни дейности и обновяване на табели, съдържащи информация за Природен парк „Сините камъни“ и някои от защитените растителни видове. Направи се проверка на фотокапаните, поставени на територията на парка за наблюдение на фауната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.