1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. За ратификация е предложено измененото Споразумение за създаване на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море

За ратификация е предложено измененото Споразумение за създаване на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море

Основните въведени промени са свързани с по-ясно дефиниране на целите и основните принципи на споразумението

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира измененото Споразумение за създаване на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море, прието на нейното Трето извънредно заседание.

Генералната комисия по рибарство за Средиземно море е регионална организация за управление на рибарството към Организацията по прехрана и земеделие към ООН, която има за цел да насърчи развитието, опазването, рационалното управление и оптималното използване на живите морски ресурси, а така също и устойчивото развитие на аквакултурата в Средиземно и Черно море.

Основните въведени промени са свързани с по-ясно дефиниране на целите и основните принципи на споразумението, на функциите на Генералната комисия, с въвеждане на разпоредби за определяне на санкции за решаване на случаите на неспазване на решения, със създаването на по-ясен механизъм за уреждане на спорове между договарящи се страни.

Предвид факта, че Черно море е важен ресурсен източник за осигуряване на прехрана и икономическо развитие на крайбрежните му райони, за България е от изключителна важност да взема активно участие в усилията на международната общност и на ЕС за устойчиво развитие и използване на рибните ресурси в Черно и Средиземно море, които от своя страна са взаимно свързани и трябва да бъдат разглеждани цялостно.

С помощта на структури като Генералната комисия имат възможност да координират своите усилия по отношение на управлението, опазването, изследването и използването на рибните ресурси на двете морета чрез съвместни програми за научни проучвания, установяването на мерки за преодоляване на свръхексплоатацията на рибните ресурси и запазването на целостта на морската екосистема.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.