1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Забавя се обезлесяването по света

Забавя се обезлесяването по света

Земята е загубила 13 млн. хектара от горския си фонд между 2000 и 2010 г.

Темпото, с която планетата губи горите си, е намаляла за първи път откакто се води статистика, обяви Световната организация по храните и земеделието на ООН (FAO), цитирана от АФП пише dnevnik.bg.

Земята е загубила 13 млн. хектара от горския си фонд между 2000 и 2010 г. За сравнение - през последното десетилетие на миналия век са били обезлесени 16 млн. хектара. Една от причините е интензивното залесяване в Азия през последните 10 години. Най-големият континент се е сдобивал със средно 2.2 млн. ха на година благодарение на мащабните програми за залесяване в Китай, Индия и Виетнам, обясни Едуардо Рохас от организацията. Той обаче предупреди, че темпът на загуба на горска зеленина все още е твърде висок, а териториите с девствени гори, незасегнати от човешка дейност, изчезват опасно бързо.

Най-силно загубата на гори е засегнала Южна Америка (спад от 4 млн. ха годишно) и Африка (3.4 млн. ха). Площите, заети от гори, почти не са се променили в Централна и Северна Америка. В Европа горският фонд продължава да се увеличава, макар и с по-бавни темпове. Общата площ на горите възлиза на 4 млрд. хектара, или около 31% от земната суша, допълва Би Би Си.

 

Етикети гора, загуба, ООН
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.