1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Забранен е добивът на дървесина в част от общините Средец и Малко Търново

Забранен е добивът на дървесина в част от общините Средец и Малко Търново

Мярката е вследствие възникналата епизоотия от шап

Силно редуциран е районът със забрана за дърводобив в Странджа във връзка с шапната епидемия. Това съобщи Румен Желев, член на Управителния съвет на Югоизточното държавно горско предприятие със седалище Сливен, цитиран от Агенция "Фокус". „Със затопляне на времето и срещайки разбиране от страна на колегите от Агенцията по безопасност на храните с дата 13 май има издадена нова заповед, в която районът на забрана за извършване на дърводобивна дейност в Странджа е силно редуциран и намален”.

Териториите, на които е забранено извършването на добив на дървесина са южните части от община Средец и най-западните части от община Малко Търново. Напълно е разрешен добивът на дървесина на територията на общините Царево и по-голямата част от Малко Търново.

„Това означава, че стопанствата в Царево, Кости, Граматиково и почти цяло Малко Търново могат да продължат да изпълняват разчета си по усвояване на комплектования лесосечен фонд за 2011 година”, разясни Желев.

„Ние се оказахме бранша, който е най-силно потърпевш от наложените забрани, вследствие възникналата епизоотия от шап, тъй като все пак животновъдите до някаква степен бяха възмездени, но стопанисващите ловните и горски територии по никакъв начин не бяха и заради наложените забрани пропуснаха изключително много приходи, както от лова, така и от дърводобива”, разясни Желев. Той обяви, че новият директор на РДГ – Бургас е инж. Стоян Терзиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.