1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Заловени са бракониери на язовирите “Студен кладенец”, “Цонево” и “Долни Чифлик”

Заловени са бракониери на язовирите “Студен кладенец”, “Цонево” и “Долни Чифлик”

Близо 1,5 км бракониерски мрежи са иззети при проверките от инспектори на ИАРА

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” към ИАРА Кърджали съвместно със служители на “Жандармерия” – Кърджали са извършили проверка на язовир “Студен кладенец”.  Служителите на ИАРА са обходили язовира в района на залива на село Широка поляна, а служителите на "Жандармерия"-та в района на село Островица. Жандармеристите забелязват нарушители в язовира и започват наблюдение. Бракониерите са заловени след пускане на мрежите, на излизане от язовира. Служителите сигнализират на инспекторите на ИАРА, които отиват на място. На единият нарушител е съставен акт за незаконен риболов. Установява се, че другият нарушител е дете на 14 г. и на него не може да му бъде съставен акт.  В последствие е отправено предупреждение към родителите му, че при повторно нарушение те ще бъдат санкционирани. Инспекторите на ИАРА са влезли в язовира и са иззели пуснатите от бракониерите 7 бр. мрежи с обща дължина 350 метра. От бракониерите е конфискувана и пластмасова лодка с твърдо корито.  

Масирани проверки на язовирите “Цонево” и “Долни Чифлик” са извършили инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Варна.  Акцията е ръководена от Продан Проданов, ръководител на Регионален център „Рибарство и контрол – Североизточна  България”. При проверките, инспекторите на ИАРА са хванали двама бракониери извършващи стопански риболов, единият на яз. “Цонево”, а другия на яз. “Долни Чифлик”. На нарушителите са съставени 2 акта за извършване на стопански риболов без разрешително и право за усвояване на ресурс. Общо от тях са иззети 7 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 450 метра. Инспекторите на ИАРА са успели да върнат във водите на язовирите уловената от бракониерите риба, която възлиза общо на около15 кг.  От единият нарушител е конфискувана и самоделна гумена лодка. При обхода на язовирите са проверени и над 20 любители риболовци, но при тях не са констатирани нарушения.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Русе са извършили проверка по река Дунав, между р.к. 529 и р. к. 538 /остров “Батин“ и устието на река Янтра/. Инспекторите са открили и извадили от водите на Дунав и Янтра 10 броя немаркирани мрежи с обща дължина 215 метра и 2 броя винтери. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверки на яз. “Йовковци”, река Янтра и старите речни корита, край Върбица, Драганово и Горна Оряховица са извършили инспектори на ИАРА Велико Търново. В района на Върбица, инспекторите са открили и иззели 2 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 90 метра. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител. Инспекторите от ИАРА Велико Търново са проверили и 43-ма любители риболовци, като са съставили 7 акта на любители за риболов без билет.

Проверени са и 3 рибовъдни стопанства в района на Стражица и 2 обекта за продажба на риба в Лясковец, като не са констатирани нарушения.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Габрово са извършили нощна проверка на язовир “Ал. Стамболийски” в района на Мъгара. При проверката по вода инспекторите са открили и извадили 300 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях около 15 кг риба е върната обратно във водата.  Инспекторите на ИАРА са съставили констативен протокол срещу неизвестен извършител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.