1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Костов обсъди бъдещото развитие на горския сектор с ЕБВР

Зам.-министър Костов обсъди бъдещото развитие на горския сектор с ЕБВР

Разглеждат се възможности за привличане на чуждестранни инвестиции в сектора

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов обсъди бъдещото развитие на горския сектор на среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, в МЗХ. Задълбочаване на сътрудничеството, както и изпълнение на препоръките от доклада изготвен от ЕБВР за бъдещото развитие на горския сектора бяха едни от основните акценти на срещата.

Зам.-министър Костов се ангажира да бъде изработен изцяло нов Закон за горите, в който ще бъдат отразени някои от препоръките в доклада, като разделянето на функциите на държавната власт, свързани с охраната и контрола от стопанско - икономическите функции на сектора. Той посочи още, че се предприемат мерки и за опазване на горите от незаконни практики.

Двете страни обсъдиха и възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции в сектора, както и разнообразяване на приходите на Изпълнителната агенция по горите, които в момента зам.-министър Костов заяви, че се генерират само от дървесина. Дискутира се и производството на енергия от биомаса чрез реализирането на съвместни проекти в сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.