1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Костов призова всички да се включат реформата на горския сектор

Зам.-министър Костов призова всички да се включат реформата на горския сектор

Снимка:

В новият Закон текстове отнасящите до промяна на предназначението на земи от Държавния горски фонд, които ще бъдат силно ограничени

„Нека всички заедно да направим реформата в сектор гори”, това призова заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и прикани членовете на Съюза на лесовъдите и представители от горския сектор от Велинград да дадат своите мнения и препоръки по изготвянето на новия Закон за горите. Срещата, която се проведе във Велинград, бе по инициатива на Съюза на лесовъдите в България и имаше за цел да им бъдат представени основните моменти в законопроекта.

Основните акценти в него са два, посочи зам.-министър Костов и обясни, че те са  свързани с разделянето на стопанските от контролните функции в горите и с разписване на текстове, които уреждат различните поземлени отношения. Той допълни още, че това е изключително важно и с оглед на получения сигнал от Европейската комисия, че страната ни може да бъде санкционирана за извършените замени на гори от предишното правителство.

В новият Закон текстове отнасящите до промяна на предназначението на земи от Държавния горски фонд, които ще бъдат силно ограничени и ще се отнасят за обекти, които ще са с доказани обществени нужди. Зам.-министър Костов увери присъстващите, че амбицията на сегашното ръководство е не само да запази, но и да увеличи горските територии. Опазването на горите ще бъде задължение на всеки собственик, ще се посочва още в законопроекта, като кметовете на общини например ще имат право да издават наказателни постановления при нарушение в нейните територии.  Лесовъдите на частна практика също ще могат да издават актове за нарушения, но по Закона за горите.

От лесовъдската колегия бяха изразени различни мнения и становища във връзка с охраната, обучението и развитието на кадрите в областта на горите, както и функционирането на държавното предприятие/я.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.