1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Костов провери търговци на елхи

Зам.-министър Костов провери търговци на елхи

Тази година се очаква да бъдат отсечени около 35 000 дръвчета за празниците

На 13 декември зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов участва в проверка на Регионалната дирекция по горите – гр. София за произхода на продаваните елхи на  пазар в кв. Ситняково. Проверката имаше за цел по-скоро да покаже на хората, че Изпълнителната агенция по горите и Министерство на земеделието и храните си вършат работата по контрола и произхода на коледните елхи, заяви зам.-министърът. Контролът по цялата верига - от сечта, през маркирането с контролна горска марка в отреза с черна боя, както и по транспортирането и продажбите на дръвчетата по тържищата се извършава от държавните горски и ловни стопанства.

Преди празниците контролните горски пунктове съвместно с органите на МВР извършват проверките по пътищата и други възлови места, с цел да се предотвратят  опитите за незаконна сеч и търговия с коледни дръвчета.

Зам.-министър Костов информира, че е добра да се спазва традицията и във всеки дом да има живо коледно дръвче, още повече, че цените на таз годишните дръвчета са достъпни. Той отбеляза още, че изкуствените елхи според него не са толкова екологосъобразни, тъй като те се произвеждат от нефтени продукти. Тази година се очаква да бъдат отсечени около 35 000 дръвчета за празниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.