1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Маринов: Горите на всяка държава са изключително ценен ресурс

Зам.-министър Маринов: Горите на всяка държава са изключително ценен ресурс

Снимка:

Горите на всяка държава са изключително  ценен ресурс, защото освен дървесина и недървесни горски продукти, те изпълняват и жизнено важни за обществото екологични, икономически и социални функции. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов при откриването на Годишната конференция на браншовете от дървообработващата и мебелната промишленост, която се провежда в Боровец.

В обръщението си зам.-министър Маринов поздрави браншовата камара за кампанията „Заедно за опазване на горите“, която стартира през настоящата година.  Той отбеляза, че инициативата се подкрепя изцяло от Министерството. „Много е важно обществото ни да се информира за необходимостта от мерки за правилно управление на горите и нуждата от промени в сектора за превръщането му в силно развит и конкурентен“. Той изтъкна, че това може да се постигне само с добър и ползотворен диалог, както и със съвместни усилия на всички заинтересовани страни.

В рамките на конференцията бе дискутирана темата за кръговата икономика в отрасъла и необходимостта от ограничаване на отпадъците и подобряването на околната среда. Представени бяха и данни от проведено социологическо проучване за предпочитанията и потреблението на мебели у нас, в което близо 44% от българите предпочитат родните мебели. 

На форума бяха връчени и годишните награди на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, с които бяха отличени най-бързо развиващите се микро, малко, средно и голямо предприятие в страната. Заместник-министър Мирослав Маринов връчи наградата на победителя в категорията за износител в сектор дървообработване на „Кроношпан България“ ЕООД.

Сред официалните гости на събитието бяха проф. д-р Васил Живков, председател на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция по горите, деканът на факултета „Горска промишленост“ в Лесотехническия университет, гр. София - Живко Гочев и председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. д-р Иван Палигоров и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.