1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Маринова се срещна с новорегистрирана браншова организация в горския сектор

Зам.-министър Маринова се срещна с новорегистрирана браншова организация в горския сектор

Снимка:

Реформите продължават в положителна насока

Зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова се срещна с новорегистрираната  браншова организация в горския сектор „Съюз на лесовъдите в България”. На първата работна среща се обсъдиха редица въпроси, свързани с промените в  Закона за горите и Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии.

„Законът работеше непълноценно и предприехме необходимите промени, за да осигурим устойчивост в горския сектор”, заяви зам.- министър Маринова и подчерта, че промените се правят след задълбочено обсъждане от всички заинтересовани страни.

Председателят на СЛБ проф. Иван Палигоров изтъкна, че промените в Закона за горите и в Наредбата са в интерес на бизнеса и знак, че реформите в сектора продължават в положителна насока.

Дискутираха се и възможностите за организиране на процедури за отдаване на дървесина съвместно с останалите големи собственици – общински и частни гори. Целта е изравняване условията на пазара на дървесина,  разработването на софтуер за електронно издаване на превозни билети, ускоряване на процеса на сертифицирането на българската гора и засилване на контрола на дървесина и продукти от нея.

От срещата стана ясно, че тази година България ще е домакин на годишна среща на Съюза на европейските лесовъди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.