1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Зам.-министър Цветан Димитров откри в София Европейски форум на Местните инициативни рибарски групи

Зам.-министър Цветан Димитров откри в София Европейски форум на Местните инициативни рибарски групи

Събитието е първо от подобен мащаб и в него участват над 130 представители от различни страни членки на ЕС

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев откриха Европейския форум на Местните инициативни рибарски групи, на който България е домакин. Събитието е първо от подобен мащаб, организирано в областта на сектор „Рибарство” и в него участват над 130 представители от различни страни членки на ЕС. Сред официалните гости на откриването бяха Стефанос Самарас, началник отдел „Структурни мерки” в Главна дирекция "Морски въпроси и рибарство" към Европейската комисия и Пол Сато изпълнителен директор на ФАР-НЕТ „Европейска мрежа на рибарските групи”.

По време на форума изпълнителният директор на ИАРА връчи сертификатите на първите три официално признати Местни инициативни рибарски групи в България. Това са МИРГ Шабла-Каварна-Балчик; МИРГ Батак-Доспат-Девин и МИРГ Главиница-Тутракан-Сливо поле. Явор Недев заяви, че с признаването на първите местните инициативни рибарски групи у нас, бранш отбелязва напредък и наваксва закъснението. Той подчерта, че от първоначално планираните по програмата за създаване 4 Местни инициативни рибарски групи в страната ще се създадат 6.

При официалното откриване Стефанос Самарас от ГД «МАРЕ» на ЕК поздрави Управляващият орган (ИАРА) на ОП ”Рибарство” за усилията и напредъка в усвояването на средства по Оперативната програма и по отношение прилагането на Приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области” в България.

Европейският форум има за цел да представи на потенциалните и официално признати Местни инициативни рибарски групи информация за изпълнение на местни стратегии за развитие и реализация на успешни проекти в рибарските области. По време на срещата новите МИРГ ще имат възможност да представят своите проекти, да споделят опит и да обменят знания и добри практики.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.