1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Заместник- министър Маринов: Работим превантивно за ограничаване на горските пожари

Заместник- министър Маринов: Работим превантивно за ограничаване на горските пожари

Горските власти имат и 211 автомобила за първоначална реакция, които са високопроходими и оборудвани с модули за гасене на пожари

Работим превантивно за ограничаване на горските пожари. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов пред медии в Бургас. Той съобщи, че регионалните дирекции по горите разполагат с 22 термовизионни кули, с които в реално време се наблюдават горските територии. По думите му те са разположени там, където опасността от пожари е най-висока, и дават сигнал при възникване на пожар в реално време в центрове към дирекциите. Информацията се изпраща и по имейл, и на телефоните на операторите, които работят в центровете. "Очакваме да се изградят още наблюдателни кули, за да бъдат обхванати повече горски територии", посочи още инж. Маринов.

Горските власти имат и 211 автомобила за първоначална реакция, които са високопроходими и оборудвани с модули за гасене на пожари.

„Тези автомобили са изключително полезни за нас, защото дават възможност за първоначална реакция в рамките на няколко минути от момента на откриването на горски пожар“, заяви заместник-министърът. Той уточни, че гасенето на един горски пожар трябва да започне до втория част от възникването, защото след това много трудно може да бъде ограничен.

Изградени са 1700 км лесокултурни прегради, които представляват просеки с широчина от 5 до 15 м и се разполагат през 2 км в горските територии с първи клас на пожарна безопасност, посочи още инж. Маринов. Освен това по средата на преградите се правят минерализовани ивици, които са с широчина до 3 метра и на тях е задължително растителността да е изчистена. Такива ивици се разполагат и по някои линейни обекти като например жп линии, пътища, къмпинги и паркинги, уточни той.

От началото на годината са възникнали 125 пожара, като те са обхванали горски територии с площ около 5300 дка. От тях само 90 дка са върхови пожари, при които огънят обхваща и клоните на дърветата. „Тези пожари са най-опасни, защото при тях не само дърветата изгарят изцяло, но и всички обитатели на гората, като костенурки, гущери, жаби, насекоми и птици също се унищожават. Щетата за екосистемата е изключително тежка“, обясни инж. Маринов. Той уточни, че за същия период на 2022 г. пожарите са били 230 на площ от близо 20 000 дка. „Основната причина за възникване на горските пожари е човешката небрежност, по-малко от 5% са причинени от различни природни явления“, посочи заместник-министърът. 

Той призова посетителите на горските територии стриктно да спазват всички правила за безопасност. По думите му основното е да не се пали открит огън на местата, които не са обозначени за това. Инж. Маринов подчерта, че при силен вятър не е препоръчително да се пали огън дори и на предназначените места. Заместник-министърът допълни, че не трябва да се изхвърлят стъклени бутилки, незагасени кибритени клечки и незагасени цигари, както и да не се оставят без надзор барбекюта и скари.

„Съвместни екипи на Изпълнителна агенция по горите и дирекция „Пожарна безопасност“ извършват проверки на места, където има повече посетители и струпване на хора“, каза заместник-министърът. Той уточни, че в резултат на инспекциите са съставени актове за палене на огън на разстояние по-малко от 100 м от горските територии. Административното наказание за това е глоба от 500 до 5000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.