1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Заместник-министър Костов участва в Шестата конференция за опазване на горите в Европа „FOREST EUROPE”

Заместник-министър Костов участва в Шестата конференция за опазване на горите в Европа „FOREST EUROPE”

По време на форума бяха дискутирани важни въпроси, които засягат устойчивото управление на горите

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Костов взе участие в Шестата министерска конференция за опазване на горите в Европа "Forest Europe", която се проведе от 14 до 15 в Осло, Норвегия. По време на форума бяха дискутирани важни въпроси, които засягат устойчивото управление на горите и горските екосистеми и бе представен Доклад за състоянието на европейските гори 2011 г. Със пълен консенсус от участниците бе подписан  "Министерски мандат от Осло за преговори за правно обвързващо споразумение за горите в Европа".

 Документът - „Министерско решение от Осло - Европейските гори през 2020 г.” определя визията, целите, европейските задачи и мисията на „FOREST EUROPE” до 2020 г.

Зам. – министър Костов представи горския сектор на България, като подчерта, че с новия закон за горите първи сред европейските страни въвеждаме остойностяване на екосистемните услуги. Законът осигурява дейности, свързани с инвентаризацията на горите, прилагането на нови природосъобразни лесовъдски практики и въвежда правила за достъп в горите.

На срещата бе обсъдена и необходимостта от засилване на ролята на европейските гори и техния принос при решаване на национални и глобални предизвикателства, породени от изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и други екологични проблеми. Вниманието бе насочено най-вече към социалното значение на горите, което означава осигуряването на източник на препитание и по-добро качество на живот.

След добрата оценка за състоянието на европейските гори бяха обособени 4 основни предизвикателства, а именно:

-   важността на горите за намаляване и  приспособяване към климатичните промени;
-   опазването на биоразнообразието и горските хабитати;
-   прилагане на зелена политика – увеличаване на дела на  производство на енергия от възобновяеми източници на енергия и специално от горски ресурси;
-   устойчиво стопанисване на горите при провеждане на зелена икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.