1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Заплаха за горите на Балканите

Заплаха за горите на Балканите

Положението в Албания е най-тревожно

Нелегално изсичане, незаконни проекти за строителство, пожари.Горите на Балканите - съкровищница на биоразнообразието, са изправени пред множество заплахи пише Vesti.bg. Национални паркове в региона, където живеят големи популации от мечки и вълци, отбелязаха Международния ден на биоразнообразието, за да засилят чувствителността на гражданите по отношение на тези предизвикателства.

Положението в Албания е най-тревожно. Горите са покривали 51% от територията й преди 1990 г., според министерството на околната среда. Според различни източници тази площ сега е сведена до 25%. По южното крайбрежие на Вльора 102 хектара гори са били изсечени, за да се посторят незаконно сгради. Нерегламентираната сеч, която е 10 пъти по-голяма от законната, засяга дори националния парк "Лура" - една от скъпоценностите на Балканите. Румъния, на чиято територия се намира най-голямата площ от девствени гори в Европа след Русия (300 хил. хектара), също не бе пощадена.  В националния парк "Пиятра Краилуй" в сърцето на Карпатите близо 300 хектара гори са били изсечени между 2004 и 2007 г., според неправителствената организация "Ейджънт Грийн".

Букурещ конфискува всяка година около 170 хил. куб. м незаконно изсечена дървесина. От 25 хил. акта, съставени от лесничеите за три-четири години, само два са довели до присъди, според Апостол, който изтъква като причина "възможността за интерпретиране" на закона. В Сърбия, където също има девствени гори, асоциацията "Ендемит" критикува изсичането на дървета в националиня парк "Копаоник" с цел изграждане на спортни площи.  Нашето правителство трябва да реши дали неговата стратегия е развитието на туризма или защитата на околната среда, посочват от неправителствената организация. В Босна и Херцеговина, където войната (1992-1995 г.) доведе до значителни опустошения, 1200 дъскорезници от общо 1800 вероятно са нелегални.  Пожарите - престъпни или случайни, са също сериозна заплаха за горите на Балканите.

В Македония над 35 хил. хектара гори изгоряха през 2007 г. Обезлесяването води до свлачища, наводнения и застрашава оцеляването на мечките, подчертават от Световния фонд за дивата природа. В Хърватия законът ограничава стриктно разрешените строежи в горска зона. Румъния ще направи по-тежки санкциите срещу незаконна търговия с дървесина. И терените с новопосадени дървета се умножават: 6000 хектара годишно в Сърбия, 15 хил. хектара са предвидени през 2010 г. в Румъния, 30 млн. дървета в Македония.  Но Габриел Паун, президент на "Ейджънт Грийн" в Румъния, подчертава: "Това, което ние засаждаме сега, ще се превърне в зряла гора след 80 години".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.