1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Засилва се контролът върху движението на дървесина през граничните контролно-пропускателни пунктове на страната

Засилва се контролът върху движението на дървесина през граничните контролно-пропускателни пунктове на страната

Съвместните действия на институциите ще гарантират осъществяването на по-ефективно прилагане на националните и европейските норми и регулации за борба с незаконния добив и търговия с дървесина

Да бъде засилен контролът върху движението на дървесина през граничните контролно-пропускателни пунктове с цел недопускане на нерегламентирани вътреобщностни доставки. За това се договориха  представители на Изпълнителна агенция по горите, Гранична полиция, НАП и Агенция „Митници“ на проведена работна среща в гр. Видин.

Съвместните действия на институциите ще гарантират осъществяването на по-ефективно прилагане на националните и европейските норми и регулации за борба с незаконния добив и търговия с дървесина. Експертите ще проверяват за стриктното спазване на реда за транспортирането на дървесина и документите, които я съпътстват и доказват нейния законен произход.

На срещата бяха изнесени данни от направените през последните дни проверки от служители на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите -Берковица, Държавно горско стопанство - Видин и Гранична полиция за транспортирани  количества дървесина от България през ГКПП „Дунав мост 2“ гр. Видин.

"Големи товарни камиони почти няма, а в последните дни трафикът е сведен до няколко нискотонажни превозни средства с по 5-6 кубически метра дърва за близки румънски населени места", коментират проверяващите. Експертите са уверени, че започналите съвместни проверки на територията на граничните райони в цялата страна, с участието на служители от всички горски структури ще имат и превантивен характер.

Ведомствата осъществяват  системен вътрешен обмен на данни, което осигурява още по-добро и надеждно сътрудничество между институциите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.